Demi Masa

.::Yang Sudi Bersama::.

sweet kekura..

Thursday, August 11, 2011

<::Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan::>Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua 

Assalamualaikum..

Alhamdulillah diberi kesempatan olehNya untuk singgah ke teratak kalam jiwa hamba ini..http://www.emocutez.com Belum terlambat rasanya untuk ana mengucapkan SALAM RAMADHAN kepada pegunjung yang sudi singgah di sini.
Syukur juga kehadrat Illahi kerana akhirnya dapatlah kita menjejakkan usia/ merasai lagi / berada dalam bulan yang pernuh berkat ini.. AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN... 
http://www.emocutez.com
Hari ini sudah  9 Ramadhan . Bagaimana Ramadhan kita pada tahun ini? Moga lebih baik dari tahun sebelumnya. Bulan Ramadhan juga digelar bulan PESTA IBADAH .... kerana segala amal kebaikan yamg kita lakukan pada bulan ini , pahalanya menjadi berlipat kali ganda... bulan lenturan nafsu dan hati. Teringat ana pada kata-kata seorang sahibah " bulan ramadhan merupakan madrasah untuk setiap orang mukmin yang beriman...pada bulan inilah  biasanya hatihttp://www.emocutez.com kita akan menjadi lembut, lebih lunak untuk mempertingkat ibadah... ringan badan nak melakukan solat-solat sunat, ringan tangan ambil Al Quran untuk baca, bersedeqah dan berinfaq, ringan lidah untuk sentiasa berzikir, ringan hati untuk sentiasa mengingatinya, ringan kaki melangkah ke masjid untuk solat tarawih, ringan mata untuk mengeluarkan airmata lantaran mengingati dosa dan kesusahan orang lain."

SUBHANALLAH! lihatlah betapa Allah itu MAHA KAYA, MAHA PEMURAH !

Manakala bagi orang-orang munafiq pula, mereka berasa sangat gelisah dengan kehadiran bulan ramadhanhttp://www.emocutez.com ini kerana tidak boleh makan dan minum , perlu tahan diri untuk merokok, perlu tahan diri dari melakukan maksiat, perlu bangun awal pagi untuk bersahur, itu semua amat menyusahkan bagi mereka! mereka tidak memandang BULAN RAMADHAN ini sebagai medan untuk LATIHAN dan  RAWATAN Hati, Iman juga Nafsu . Alangkah ruginya bagi orang-orang yang hanya membiarkan Ramadhan berlalu begitu sahaja sedangkan di dalam bulan ini terdapat jutaan Rahmat Tuhan. Rebutlah sebelum terlambat . Tiada siapa yang tahu jika RAMADHAN ini adalah RAMADHAN terakhir buat kita...
http://www.emocutez.com

Apabila sebut mengenai solat tarawih, ana sangat sedih melihat satu suasana apabila ada lelaki-lelaki yang berkumpul diluar masjid dan menghisap rokok sebelum masuk untuk bersolat tarawih, bukan saja golongan pakcik-pakcik, malah, anak muda juga ada. Entah mengapa hati ana jadi sedih, hanya mampu mendoakan agar pintu hati mereka terbuka untuk berubah.

Sebelum menamatkan penulisan pada kali ini, ana ingin berkongsi sedikit mengenai kelebihan orang yang berpuasa dan membaca Alquran :
Abdullah Bin Umar RA meriwayatkan bahawa rasulullah SAW Bersabda:

"PUASA DAN ALQURAN AKAN MEMBERI SYAFAAT PADA HARI KIAMAT. KELAK PUASA AKAN BERKATA :
"TUHANKU,AKU TELAH MNEHALANGINYA RARIPADA MAKAN DAN MINUMDAN SYAHWAT DI SIANG HARI, MAKA BERILAH AKU KEIZINAN UNTUK MEMBERI SYAFAAT KEPADANYA."
MANAKALA ALQURAN PULA BERKATA:
"TUHANKU,AKU TELAH MENGHALANGNYA DARIPADA TIDUR DI MALAM HARI, BERILAH KEIZINAN PADAKU UNTUK MEMBERI SYAFAAT KEPADANYA."
MAKA ALLAH S.W.T MENERIMA SYAFAAT PUASA DAN ALQURAN LALU ORANG YANG EMPUNYA DIRI ITU DIMASUKKAN KE SYURGA ."

(HADITH RIWAYAT AHMAD &AT THABRANI)

No comments:

Post a Comment