Demi Masa

.::Yang Sudi Bersama::.

sweet kekura..

Thursday, January 31, 2013

BERHATI-HATI DENGAN PENYAMBUNGAN NAMA.

Assalamualaikum Wbt ..

Alhamdulillah, pagi sangat indah hari ini..


Dalam entri kali ini, sekadar perkongsian berkongsian bersama. Mungkin  juga baru pertamakali mengetahui tentang perkara ini, atau mungkin boleh jadi pernah dengar, tetapi KURANG PEKA dengan pengetahuan tentangnya..

Semoga bermanfaat...Ramai wanita muslimah setelah menikah, lalu menisbatkan(mencantumkan) namanya dengan nama suaminya, misalnya: Aisyah menikah dengan Amiruddin, kemudian ia memakai nama suaminya sehingga namanya menjadi "Aisyah Amiruddin. "

Bagaimana hukum Islam mengenai perihal bersambungan penamaan ini?


Dalam ajaran Islam, Hukum Penamaan adalah hal yang penting. Setiap lelaki ataupun perempuan hanya dibenarkankan menambahkan NAMA AYAHNYA” sahaja dibelakang nama dirinya dan HARAM menambahkan nama lelaki lain selain ayahnya di belakang namanya, meskipun nama tersebut adalah nama suaminya.


Kerana dalam Islam. Nama lelaki di belakang nama seseorang bererti keturunan atau anak dari lelaki tersebut. Sehingga tempat tersebut hanya dibolehkan untuk nama ayah kandungnya(WALI) sebagai penghormatan anak terhadap orang tua kandungnya.

Berbeza dengan budaya barat(kafir) Contoh: isteri Bill Clinton: Hillary Clinton yang nama asalnya Hillary Diane Rodham; isterinya Barrack Obama: Michelle Obama yang nama asalnya Michelle LaVaughn Robinson, dan Lain-Lain.


Hadith mengenai perihal penamaan ini Shahih. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,“Barang siapa yang mengaku sebagai anak kepada selain ayahnya atau menisbatkan dirinya kepada yang bukan walinya, maka baginya laknat ALLAH, malaikat, dan segenap manusia. Pada hari Kiamat nanti, ALLAH tidak akan menerima darinya ibadah yang wajib maupun yang sunnah”
(HR. Muslim dlm al-Hajj (3327) dan Tirmidzi)


Alhamdulillah. dari Tak Tahu, menjadi Tahu.

salam bahagia~aisyah

3 comments:

 1. kalau nama suami di depan misalnya jamil digabung dengan aisyah
  kita menyatukan menjadi Jasyah (contoh saja)
  boleh dak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hanis Zashi ~ menurut pemahaman ana, secara umumnya penggabungan yang menjadi 1 nama, tiada masalah. sebagai contoh farida(isteri) + fauzi(suami)= faridzi. yang tidak bolehnya penggabungan yang menjadi 2 nama(tambahan dibelakangnya). sebagai contoh farida (isteri) + fauzi (suami) = farida fauzi. kerna nama sambungan di belakang adalah khusus(istimewa) untuk WALI/AYAH (bagi perempuan).Betapa ALLAH memuliakan penghormatan kepada nama BAPA semasa hidup kita ini, dan apabila kita meninggal dunia kelak, kita akan di BINTI-kan kepada IBU kita pula.. wallahua'lam. moga bermanfaat :)

   Delete
  2. baik ^^ perkongsian yang bermanfaat..terima kaseh

   Delete